7 Ocak 2014 Salı

Kask Nasıl Ve Neden İşe Yarar?


Motosiklet kaskları çok teferruatlı ve bu aktivite için özel üretilmiştir. Yıllarca dikkatli bir şekilde bilimsel çalışmalar ile geliştirilmiştir.
Motosiklet kaskının koruma sağlayabilmesi 4 basit parçanın bir araya gelmesi ile oluşur.
1. Dış kısım
2. Darbe emici kısım
3. Konfor dolgu malzemesi
4. İyi bir çene altı bağı
Kaskta ilk gördüğümüz şey dış kısımdır, genellikle lif ailesinden gelen sıkıştırılmış termoplastikten (polikarbonat gibi) yapılır. Bu çok sağlam bir maddedir. Aynı zamanda herhangi bir şeyin çok hızlı çarpması halinde koruma sağlaması için ve kafana çarpmanın etkisi gelmeden önce, o etkiyi azaltmak için tasarlanmıştır. Fakat bu tek başına senin güvenliğini sağlamaya yeterli değildir.
İç bölümü de dış yüzeyi kadar önemlidir. Darbe emici kısım genellikle genişletilmiş polistiren den yapılır ( genellikle plastik mantar olarak düşünülür). Bu çok katlı kaplama, darbe etkisinin hızını keser. Çok hızlı bir çarpma esnasında koruyucu astar ve kaskın dış yüzeyi etki gösterir, çarpışma esnasında meydana gelen etkiyi dağıtır. Çarpma esnasında ne kadar çok enerjiyi ve etkiyi çekerse, sana yapacağı hasarı da o kadar çok aza indirir ve daha az yara almanı sağlar. Bazı kaskların dış yüzeyleri çarpma anında etkiyi tabaka halinde alırlar, bazıları da bir kaç çarpışma sonrasında ya çatlar, ya da kırılırlar. Yeterli koruma direnci olmayan astarlarda, çarpmanın yarattığı hasar gözle görünemeyebilir ve hatta sağlam bile görünebilir, fakat büyük bir olasılıkla bunların koruma etkisi azalmıştır ve yenisi ile değiştirilmelidir.
Konfor dolgu malzemesi yumuşak köpük ve kumaş kaplamalıdır ve başının hemen yanında yer alır. Bu malzeme senin rahatlığını ve kaskın kafana iyi bir şekilde oturmasını sağlar. Bazı kasklarda bu malzeme çıkartılıp temizlenebilir.
Çene altı bağı çok önemlidir. Çarpışma esnasında kaskın kafanda kalmasını sağlayan tek parçadır. Kaskı her kullanışında çene altı bağını güvenli bir şekilde tak, bunu yapmak sadece 2 saniyeni alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder